Özel Eğitim Öğretmenliği Staj Dosyası (YAKIN ÇEVREMİZ ÖLÇÜT BAĞIMLI ÖLÇÜ ARACI) ÖBT

YAKIN ÇEVREMİZ ÖLÇÜT BAĞIMLI ÖLÇÜ ARACI

BİLDİRİMLERÖLÇÜTSORULAR
1-Öğrenci yakın çevre ne demektir ?diye sorulduğunda yakın çevre ‘yaşadığımız çevremizde bulunan canlı ve cansız varlıkların tümüdür’ cevabını verir.1/1Yönerge: Yakın çevre ne demektir? söyle
2-Öğrenci “yakın çevremizdeki canlı varlıklar ne diye sorulduğunda ‘insanlar,hayvanlar ve bitkiler dir’ der.3/4Yönerge: Yakın çevremizdeki canlı varlıklar nedir ? söyle.  
3- Öğrenci “yakın çevremizdeki cansız varlıklar ne diye sorulduğunda ‘ nesneler ve binalardır’ der.3/4Yönerge: Yakın çevremizdeki cansız varlıklar nedir? Söyle.  
4-Öğrenci ‘yakın çevremizde bulunan binaları say denildiğinde , eğitim veren binalar,resmi hizmet binaları,sağlık hizmeti veren binalar,dır’ der.4/5Yönerge: Yakın çevremizde bulunan binaları  söyle.
5-Yakın çevremizde bulunan sivil binaları say dediğimizde ‘evimiz ve marketler’ der.4/5Yönerge: Yakın çevremizde bulunan sivil binaları  söyle.
6-Yakın çevremizde bulunan resmi hizmet binalarını say dediğimizde ‘ptt, karakol, muhtarlık’ der.   3/4Yönerge: Yakın çevremizde bulunan resmi hizmet binalarını söyle.  
7-Yakın çevremizde bulunan eğitim veren binaları söyle dediğimizde ‘okul,dershane,kreş’ der.      3/4Yönerge: Yakın çevremizde bulunan  eğitim veren binaları söyle.  
8)Yakın çevremizde bulunan sağlık binalarını söyle denildiğinde ‘hastane ,eczane’ der.    3/4Yönerge: Yakın çevremizde bulunan sağlık binalarını söyle.
9) Öğrenci önündeki nesne resimlerine bakıp bu hangi bina söyle denildiğinde binanın … olduğunu söyler.    3/4Yönerge: önündeki nesne resimlerine bak ve bu hangi bina söyle. a)ptt,karakol,hastane,okul b)…..
10) Öğrenciler yakın çevremizde gördüğümüz binaların isimlerini ve özelliklerini her sorulduğun söyler.      3/4Yönerge: Önündeki resme bak bu binanın ismini ve görevlerini söyle.

PERFORMANS ALIMI

Uygulamaya hazırlık

  • Ortam dikkat dağıtıcı uyaranlardan arındırılır. Isı, ışık, ses çocuğun özelliklerine göre ayarlanır.
  • Çocuğun fiziksel ihtiyaçları karşılanır.(yeme, içme, tuvalet)
  • Masa öğrencinin göğüs altı hizasında olmalıdır.
  • Sandalye öğrenci oturduğunda ayakları yere basacak yükseklikte olmalıdır.
  • Öğretmen ve öğrenci masada karşılıklı oturur.
  • Öğretmen öğrenciye materyalleri tanıtır, inceleyip dokunmasına izin verir.(performans alımında kullanacağım, kayıt çizelgesi ve öbt)
  • Öğretmen materyalleri incelettikten sonra, çocuğun ulaşamayacağı kendisinin rahatça alabileceği bir yere koyar.
  • Çalışmanın adı söylenir(Bugün seninle ….. ile ilgili bir çalışma yapacağız.)
  • Çalışmada uyulacak kurallar açıklanır.(ayakların yerde, sırtın sandalyeye yaslı, ellerin masanın üzerinde sessizce oturacaksın. Beni dinle dediğimde dikkatlice dinleyecek, söyle dediğimde söyleyeceksin.)
  • Pekiştireç açıklanır.(eğer çalışmamız sırasında saydığım tüm kurallara uyarsan çalışmamız bittiğinde bu …… ‘yı kazanabilirsin.)
  • Uygulama sırasında öğrencinin dikkatini devam ettirmek için öğrencinin özelliklerine göre kaç bildirimde bir pekiştireceğime dair hatırlatıcı olarak kayıt çizelgeme yıldız işareti koyarım ve bu yıldız işaretinin olduğu bildirimi uyguladıktan sonra öğrencinin uygun olan çalışma davranışlarını pekiştiririm.

Uygulama

1.bildirim

  • Öğrenciye “şimdi beni dikkatlice dinle diyerek sorumu sorarım söyle diyerek yönergemi veririm. Öğrenci doğru cevap verirse kayıt çizelgeme (+) işareti koyarım eğer öğrenci yanlış cevap verirse kayıt çizelgeme (-) işareti koyarım. İkinci bildirimi uygulamaya geçerim.
  • Öğrenci çok öğe cevabı olan sorulara sadece bir öğeyi söyleyerek cevap verirse başka derim yine cevap gelmezse o zaman söylediği öğeyi tekrarlayarak sorumu sorar başka derim. Öğrencinin söylediği öğeleri kayıt çizelgemde açıklamalar kısmına yazarım. Öğrenci ölçütü kayıt çizelgeme (+) işareti koyarım. Eğer öğrenci ölçütü karşılayamazsa kayıt çizelgeme (-) işareti koyar ve ikinci bildirimi uygulamaya geçerim.
  • Eğer öğrenci tepkisiz kalırsa yönergemi tekrar ederim ve doğru cevap verirse kayıt çizelgeme  (+) işareti yanlış cevap verirse (-) işareti koyarım. ikinci bildirime geçerim. Diğer bildirimleri de aynı şekilde uygularım.

Sen ne düşünüyorsun?

%d blogcu bunu beğendi: