Otizmde Teknoloji: Robotla Eğitim
Bildiğimiz gibi otizmli çocuklar iletişim problemi yaşarlar. Bu iletişim sorununu çözmek için bir sürü teknik yöntem ve araç gereç kullanıldı. Ancak son zamanlarda yeni çıkan ‘materyal’ bunlardan çok farklı.
Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde otizmli çocuklar içinde teknolojide bazı gelişmeler yaşanıyor.
Hertfordshire Üniversitesinde çalışan Dr Kerstin Dautenhahn ve ekibi otizmli çocuklar için bir robot geliştirdi. Bu robotun ismi ‘KASPAR’. 2007 yılından beri süren bu çalışma geçtiğimiz aylarda sonucuna ulaştı. KASPAR adlı bu robot bireylerin sosyal gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
KASPAR, çocuk boyutunda insansı bir robot. Robot, özel çocuklara yardımcı olmak için yapılmış. KASPAR bugüne kadar 170 çocukla çalışmış ve çocuklara endişe vermeyecek onları korkutmayacak şekilde yapılmış.
Proje denekler üzerinde kullanıldıktan sonra başarılı olduğu görülmüş ve bazı sivil toplum örgütleri bu robotun geliştirilmesine katkıda bulunmuş. Bu destek ve yoğun çalışmayla birlikte 2015 yılından itibaren KASPAR otizmli çocuklar için kullanılmaya başlanmıştır. KASPAR aynı zamanda çocuklara şarkı da söyleyebiliyor.
İLK OTİZMLİ BİREY ŞİMDİ DEDE OLDU 🙂
KASPAR çocuklarla karşılıklı etkileşimde bulunabiliyor, çok basit hareketlerle çocuklara yönerge veriyor onlara cevap veriyor. Çocuklara böyle değerli çalışmalar sunan robot KASPAR’a başarılar diliyor en kısa zamanda ülkemizde de görmek istiyoruz.