1.Sınıf Çocuklarına Nasıl Ders Çalıştırılır?

Çocukların en önemli sınıfı şüphesiz 1. Sınıftır. Ülkemizde her ne kadar yaygınlaştırılmaya çalışılsa da okul öncesi eğitime katılım yeterli düzeyde olmadığı için birçok çocuğun okulla tanışması 1. Sınıfta başlamaktadır. Yeni arkadaşlar, yeni kurallar, yeni bina ve yeni bir öğretmen okula adapte olmasını geciktiriyor. Böyle stresli ve sıkıntılı bir süreçle okula başlayan öğrencilerin ilerde ders çalışma, kitap okuma, ders tekrarı gibi alışkanlıklar kazanması zorlaşıyor ve bu tüm eğitim hayatını olumsuz şekilde etkiliyor. Hayatın bu zor döneminde bu temel alışkanlıkları nasıl kazandıracağız bu yazımızda bunlara yer verdik.

1.Sınıf öğrencilerinin ders çalışma istekleri nasıl artırılır?
    • Öğrenmenin başı taklittir. 6-8 yaşındaki çocuklar öğrendikleri herzeyi taklitle öğrenir. Siz elinizde telefonla oynarken çocuğunuza ders çalış dediğinizde çocuğun sizin söylediğinizi yapmasını bekleyemezsiniz. Eğer alışkanlık kazandırmak istiyorsanız hadi ders çalışalım deyip, siz kitap okurken o da sizinle beraber ders çalışabilir.
    • Ulaşabileceği minik amaçlar koyun. 15 dakika okuma yapmalısın gibi. Böylelikle hem kendi kendine bir düzen oluşturacak ve daha sonra size ihtiyacı kalmadan ne yapmasının gerektiğini bilecektir. Aynı zamanda bir şey başarmanın vermiş olduğu mutlulukla bu davranış alışkanlık haline gelecektir.
    • Sabırlı olmak bu işin en temeli. Yeni bir insan yetişiyor her şeyi yeniden öğreniyor. Okuma yazma öğrenmeye çalışıyor bu onun için ilk başlarda zor ve karmaşık gelebilir. Zorlandıkları için ders çalışmak istemiyor olabilirler sabrederek onlara başarabileceğini hissettirin.
    • Çalışmalar esnasında televizyon, bilgisayar ve tablet gibi dikkatini dağıtacak şeyleri kapatın veya uzaklaştırın. Televizyonda çizgi film izleyerek ders çalışmak son derece yanlış bir yaklaşımdır. Böyle yapıldığı zaman ilerde dikkat eksikliği gibi yeni ve hiç istemeyeceğiniz sabır sorun ortaya çıkabilir.
    • Sınıfın ilk aylarında yapacağınız etkinlikleri biraz azaltıp ara vermekte fayda var. Tabi i bu eve hapsolun demek değil ancak odaklanmanız gereken şey çocuğunuzun okuma yazma öğrenmesi ve ders çalışma alışkanlığı kazanması.
    • Okulundaki öğretmenden bilgi alarak neyi nasıl çalıştırmanız gerektiğini öğrenin. Sürekli değişen harf guruplarını yanlış sırayla öğretmeye kalkarsanız bu çocukta kafa karışıklığına sebep olabilir.
    • Artık ülkemizde ses temelli cümle yöntemine göre öğretim yapılıyor. Bunun ne demek olduğumu öğretmenden öğrenebilirsiniz. Okulda öğrendiği nnnnn sesine siz evde neeee diye öğretirseniz bunu düzeltmesi oldukça zordur. Bunların önüne geçmek için okuldaki öğretmeninizi takip edin.



  • Ders çalışma düzeninden taviz vermeyin. Bu sistemi bir defa kurduğunuzda tüm okul hayatı boyunca başarılı bir öğrenci olmasını sağlanır aynı zamanda ders çalışmama gibi bir sorun ortaya çıkmaz. Zaman zaman ağlayıp size başkaldırabilir ama düzenden taviz vermek bir dahaki sefere onun daha çok ağlayarak istediğini elde etmesine neden olur.
  • Küçük ödüller verebilirsiniz. Bir harf geçtiğinde beraber dondurma yapıp, bir kitap okumaya başladığında ona küçük hediyeler vererek onu pekiştirin. Aynı zamanda pekiştirirken ne için pekiştirdiğinizi betimleyerek belirtin. Örneğin: ‘’Sen bugün çok güzel kitap okudun, kitabı okurken çok akıcı ve anlaşılır okudun bundan dolayı bu çikolatayı kazandır.‘
  • Rutin oluşturmak son derece önemlidir. Zor derslerin arkasından en sevdiği etkinlikler gelmeli. Örn: Önce ders hemen arkasından parka gitme.
  • Birinci sınıf okuma problemleri ve çözümleri için tıklayınız

Unutmayın öğrenme bir süreç ve bu süreç boyunca sabır etmek gerekiyor. Çok fazla baskı yapmadan bu süreci birlikte verimli şekilde geçirin. Bunu yaparken mutlaka ama mutlaka kitap okuma alışkanlığı kazandırın. İNSTAGRAM

Çocuğunuzun matematik bilgisiniz geliştirmek istiyorsanız şu yazımızı muhakkak okumalısınız: Çocuğumun Matematik Bilgisini Nasıl Geliştirebilirim?

BAŞARILAR

Kaynaştırma Öğrencisini Sınıfla Bütünleştirebilmek İçin 8 İpucu

One thought on “1.Sınıf Çocuklarına Nasıl Ders Çalıştırılır?

Sen ne düşünüyorsun?

%d blogcu bunu beğendi: