Açık Havada Okuma, Yazma ve Matematik Eğitiminin Faydaları
Öğrencilerin sıralarından ve diğer sınıf düzenlemelerinden kurtulduğu bir derslik hayal edin. Bunun yerine, okullarının etrafındaki doğal çevreye salıverildiklerini düşünün. Bu çocuklar; okul konularını ve müfredatını öğrenmek ve uygulamak için, keşfetmek, düşünmek, sorgulamak, oynamak, hareket etmek, bedenlerini ve duyularını kullanmakta özgürler.
Bu öğrenciler, İskandinav eğitim yöntemi “udeskole”yi -çevirisi, kelimenin tam anlamıyla “açık hava okulu”- uyguluyorlar ve öğrenirken onları aynı zamanda fiziksel olarak da harekete geçiren bu yaklaşımdan yararlanıyorlar.
Açık hava eğitimi artık hiç olmadığı kadar önemli. Günümüzde çocuklar, gün geçtikçe hareketsizleşiyorlar. Bu durum akıl sağlıklarının bozulmasına, obezite oranlarında endişe verici bir artışa ve ilerleyen zamanlarda Tip 2 diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların çoğalmasına yol açıyor. Ancak araştırmamız gösteriyor ki; eğitimi sınıf dışına taşımak (Sınıf Dışında Eğitim) çocukların fiziksel hareketliliğini artırmakla kalmıyor, okulun en temel amacını da yerine getiriyor: Eğitim ve öğrenim.
Son yıllarda İskandinav ülkeleri, okul ve okul öncesi açık hava eğitiminde örnek alınan modeller konumunda. Danimarka’dan çıkan “udeskole” konseptinin “Sınıf Dışında Eğitime” yaklaşımı; çocukların ve ergenlerin eğitimsel aktivitelerini, doğal ortamlarda açık havayla birleştirmeyi ve onların hareketliliğini, sağlığını, akademik öğrenimlerini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Aşağıda “udeskole” ve Sınıf Dışında Eğitimin uygulanabildiği birçok örnekten bir kısmını bulabilirsiniz:
- Öğretmen, doğa temelli öğretim aktivitelerini çocukların oyun ve hareket kültürleriyle birleştirir. Örneğin, öğrenciler bir ağacın kabuğunu inceleyebilir, hissedebilir ve tanımlayabilirler. Uygulama, ağaç tipinin isimlendirilmesiyle devam eder.
- Başka bir öğretmen okul bahçesinde, öğrencilerin zıpladığı, koşturduğu ve yakalamaca oynadığı; beden ve hareket odaklı matematik öğretir.
- Gruplara ayrılan öğrenciler, okula yakın ormanlık bir alanda belirlenmiş noktalar arasında yürümeye başlarlar. Kendilerine ayrılmış noktalarda, farklı matematik problemleriyle karşı karşıya kalırlar. Bir problemde öğrencilerden beklenen şey, iki nokta arasındaki farklı uzaklıkları (20, 30 ve 80 metre) ip ve metre kullanarak ölçmeleridir.
- Başka bir problemde ise, çocuklara farklı hassasiyetlere sahip üç asılı ölçek (dijiital göstergeleri olanlar yerine analog) verilir ve büyük bir kütüğün, orta büyüklükte bir beton kütlesinin ve küçük bir taşın ağırlığını ölçmeleri beklenir. Bu sayede matematik sadece yazılır, görülür ve duyulur olmaktan çıkar; yürünür, taşınır, oynanır ve hareket ettirilir bir hale dönüşür.
Bazı İskandinav çalışması, sınıf temelli geleneksel eğitime kıyasla; kentsel parklar gibi doğal çevrelerde Sınıf Dışında Eğitim ile, çocukların fiziksel aktivite düzeylerindeki artış arasında bir bağlantı olduğunu buldu. Sınıf Dışında Eğitim üzerine şu ana kadarki en geniş araştırma projesi olan TEACHOUT (dışarıda eğitim), başka şeylerin yanı sıra, 16 okulun 36 sınıfından 769 öğrencinin fiziksel hareketliliklerini ölçtü.
TEACHOUT çalışması, geleneksel sınıf ortamında eğitim alan öğrencilere karşın, haftada üç saatlik Sınıf Dışında Eğitim ile erkek öğrencilerin fiziksel hareketliliğinin (tempolu yürüyüş veya bisiklet sürme yoğunluğunda aktiviteler baz alınarak ölçüldü) tüm hafta boyunca önemli ölçüde arttığını keşfetti.
Çalışma aynı zamanda, Sınıf Dışında Eğitime günün tamamını ayıran eğitim yönteminin – geleneksel sınıf eğitimine bağlı kalmaya kıyasla – hem erkek hem kız öğrencilere daha fazla fiziksel hareketlilik sağladığını gösterdi.
Araştırmamız, doğal ve yeşil çevrelerde yapılan Sınıf Dışında Eğitimin eğitimi geliştireceğini ortaya koyuyor. Sınıf Dışında Eğitim uygulaması; çocukların fiziksel faaliyetlerini, hareketliliklerini ve doğal ortamlarda olumlu deneyimler yaşamalarını destekliyor. “Udeskole”, bunu daha geniş bir akıma dönüştürmek için çaba gösteren bazı eğitimcilerin epeydir devam eden özverisinin sonucu. Umuyoruz ki, bu yeni trendler ve çalışmalar hem eğitim hem de halk sağlığı alanlarında yeni uygulamalar için ilham kaynağı olur.
Kaynak: egitimpedia