Çocuğum Hiperaktif mi? Yoksa Yaramaz mı?
Toplum tarafından sıkça karıştırılan hiperaktivite ve yaramazlık nasıl ayırt edilir? Hiperaktif çocuğa nasıl davranmalıyız? Bu yazımızda bunları ele alacağız.
Hepimizin sıkça duyduğu ‘’Çocuğum çok koşuyor acaba hiperaktif mi? Çok yaramaz çok hipereaktif bir çocuk.’’ Gibi cümlelerin altında aslında ailenin çocuğa bakış açısının farklılığı yatıyor. Ebeveynler istiyor ki çocuğum hiç hızlı koşmasın, hiçbir şeyi merak etmesin, bir şey karıştırmasın, atlayıp zıplamasın, yaramazlık yapmasın. Bu davranışların birkaç tanesini yapan çocukları hiperarktif olarak değerlendiriyorlar. Hatta öyle aileler var ki çocuğum çok hareketli ve yaramaz diye çocuğunu uysallaştırmak için ilaç kullanıyorlar. Bu son derece tehlikeli ve sonuçlarına katlanılması güç bir davranıştır.
PEKİ HİPERAKTİVİTE NEDİR?
Hiperaktivite bireyin sakin olması gereken durumlarda aşırı tepkiler veriyor olmasıdır. Hiperaktif çocuklar sürekli ama sürekli çevrede koşup, atlayıp, zıplarlar. Hiperaktivite sadece aşırı hareketlilik anlamına gelmemektedir. Belli bir amacı olmayan karmaşık hareketliliği de anlatmaktadır.
Yani hiperaktif çocuk etrafta koşarken amaçsızca sadece dürtülerine göre hareket ederek koşuyor. Ancak yaramaz ve aşırı hareketli çocuk ise bir oyun bağlamında bu hareketleri yapıyor.
Hiperaktif çocuk; sınıfta da yerinde kıpır kıpır elleri ayakları sürekli hareket halinde iken aşırı hareketli çocuk; sürekli yerinde oturması gerektiğinin farkındadır.
HİPERAKTİF ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALIYIZ?
-Öncelikle ebeveynler çocuğun bu hareketlerinin sebebini bir rahatsızlık olarak değerlendirmeli ve asla yaramaz bir çocuğa davranıyor gibi davranmamalılar. Ancak bu pozitif ayrımcılık belli sınırlar içerisinde olmalıdır. Çocuk bazı kuralların ve sınırların olduğunu bilmeli.
-Okul ve öğretmenle işbirliği içinde olup, sınıfı çocuğun dikkatini dağıtmayacak şekilde planlamalı. Sınıftaki oturma düzeni çocuğa göre düzenlenmeli.
– Ödüllendirme yapılmalı. Çocuğun yaptığı şeylerin sonuçlarına bakılmaksızın göstermiş olduğu çaba ödüllendirilmeli.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hiperaktivitenin kesin bir tedavisi halen yoktur. Ancak etkilerini azaltmak mümkündür. Bunun için neler yapmalıyız?
Özel eğitim desteği almalı çocuğun eksik kaldığı yerde desteklenmeli. UDA ile davranış değiştirme programları uygulanmalı.
İlaç kullanımı da bir diğer seçenek. Önlenemeyecek ve çevredekilere zarar verecek düzeyde davranışlar sergilemeye başladığı zaman doktora başvurarak sakinleşmesi için ilaç kullanılabilir ancak yan etkilerine dikkat etmekte fayda var.
Geri bildirim: Otizmli Çocuk Dünyanın En Büyük Titanik Legosunu Yaptı - EĞİTİMM
Geri bildirim: DEHB ve “Tembellik Efsanesi” ile İlgili Bilmeniz Gerekenler - EĞİTİMM
Geri bildirim: Uygulamalı Davranış Analizi Davranış Belirleme ve Kayıt Tutma - EĞİTİMM