Ders Tekrarının Önemi

“Çok çalıştım ama aklımda hiçbir şey kalmadı.”

 

Bu cümleyi eğitim hayatımızda bazen bizler kullandık, bazen bizde arkadaşımızdan duyduk, bazense çocuklarımızdan işittik. Birine derslerine çalışmasını söylediğimizde karşımıza bu cümle çıktı. Çoğu kişi derslerine çalıştığımı ancak sınava gelince sınavda yeterli performansı gösteremediğini söyler. Bunun sebebi az ders çalışma veya anlama kapasitesinde bir sınırlılık değildir. Bunun sebebi tamamen verimli ve etkili ders çalışmamadır.

 

Birçok öğrenci sınav döneminde notlarını peş peşe okur, kitapları açar önemli yerleri not eder ve bunları ezberlemeye gayret eder. Ancak ezberlemek bir konunun öğrenildiği anlamına gelmez. Sadece o konunun geçişi süreliğine kısa süreli hafızaya atıldığı anlaşılır ve sınav bittikten sonra o konu, o ezberlediğimiz şeyler bir daha aklımızım ucundan bile geçmez. Buradan da görüldüğü üzere ezber kalıcı ve etkili bir öğrenme yöntemi değildir. Sizin 2. Sınıfın başında ezberlediğiniz bilgileri yılsonunda veya gelecek yıl hatırlama ihtimaliniz oldukça düşüktür.

 

Çok kısa bir sürede çok fazla şey ezberlemek yerine öğrenmemiz gereken o konuları günlük düzenli olarak tekrar ederek konunun daha sağlam ve daha kalıcı öğrenilmesini sağlayabiliriz. Ders tekrar etmek çok zor ve angarya gelebilir ancak sınav dönemlerinde oldukça işimize yarayacak etkili bir yöntemdir.

 

 Peki ders tekrarı nasıl yapılır?

 

Ders tekrarı o gün okulda işlenen konulara kısa kısa bakılan, not edilenleri tekrar okunan ortalama 10-15 dakika süren bir yöntemdir.   Ders tekrar ederken o dersten akılda kalanları veya önemli yerleri tekrar kısaca not alıp akılda kalıcılığı artırılabilir. Böyle yapmanın sadece göz atmaya göre daha etkili olduğu düşünülmektedir. Aldığımız bu notlar çalıştığımız yerin etrafına koyarak bir daha ki bakmamızda belleğimizden çağırmamızı kolaylaştıracaktır. Tekrar sadece hatırlamayı sağlamaz. Aynı zamanda tekrar edilen konu çok daha iyi öğrenilir.

 

Tekrar ederken bir önemli nokta ise, az önce de bahsetmiştik küçük not tutmadan, daha önceki tuttuğumuz notları gözden geçirmek tüm konuların anlaşılması birbiriyle bağlantı kurulması ve kalıcılığının artırılması açısından son derece önemlidir.

 


Ders tekrarı 2-3 günde, haftada veya ayda değil günlük olarak yapılmalıdır. Tekrarların arası uzatılmamalıdır. Eğer tekrarlar arası uzatılırsa o konunun kalıcı olma olasılığı azalır.

Tekrarı hayatımızın günlük rutini haline getirirsek işimiz son derece kolaylaşır. Ders tekrarı düzenli yapıldığında beynimiz onu daha iyi kodlar.

Düzenli tekrar yapan öğrenci sınavlara çalışmasa daha daha başarılı olur. Çünkü o konuyu kalıcı olarak öğrenmiştir sınavda ekstra ders çalışmasına dahi gerek yoktur.

 

Sen ne düşünüyorsun?

%d blogcu bunu beğendi: