Otizmin Tarihi

Son yıllarda otizmin görülme sıklığı sürekli artıyor. Peki bu otizm ilk nerede ortaya çıktı ve otizm tarihi  nasıl gelişti?

Otizmin tanısı çok fazla değişti, yelpazesi çok genişledi ve içerdiği problemler arttı. Sadece artmakla kalmadı aynı zamanda da bazı yanlış anlamalar da ortaya çıktı. Şimdi otizmin tarihine hep birlikte göz atalım.

 

Otizm Nedir?

Otizmin ne olduğu hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Otizm Tarihçesi

 

1911

İsviçre’de bir psikiyatrist Eugen Bleuler,bazı şizofreni hastalarında bulgular sonucu bu terimi kullanmıştır.

1920’ler

Otizmin glütenden kaynaklandığı düşünülerek otizmli bireyler için bazı diyetler uygulanmaya başlanmıştır.

1930’lar

Elektrokonvulsif  kendine ve çevresine zarar veren bazı otizmliler üzerinde bu davranışları düzeltmek için kullanılmıştır. Bu uygulamalar bazı tartışmaları da beraberinde getirsede günümüzde dahi kullanılmaya devam edilmektedir.

1940’lar

“Otizm” duygu durum bozukluğu olan ve iletişimde sorun yaşayan çocuklar için kullanılmıştır.

1943

Otizm için ilk defa birisi tanım olarak kullanmıştır. Çocuk psikiyatristi Leo Kanner  otizmi şöyle tanımlamıştır: ‘30 aydan önce ortaya çıkan iletişim eksikliği, nesnelere bağlılık, aynı şeyi tekrar etme isteği’’ olan olarak tanımlamıştır

1944

Alman bilim adamı Hans Asperger, günümüzde “Asperger sendromu” adı verilen benzer problemlere sahip bir durum tespit etti. Bu yıllarda ayrıca şizofreni  ve otizm arasında bağ olduğu düşüncesine varılmıştır.

1950’ler

Otizme soğuk ve sevimsiz annelerin sebep olduğu düşünülmüştür. Günümüzde buzdolabı anneler olarak tarif edilmektedir.

1960

Bazı ilaç ve tedavi yöntemleri bu yıllarda denenmeye başlandı. Ancak hangi tedavinin bu durumu düzeltmeye yardımcı olduğu tam olarak anlaşılamadı. Bazı davranışları düzeltmek için ödül ceza yöntemi kullanılmıştır.

1965

Amerikalı bir psikolog Bernard Rimland, otizm için bir sivil toplum örgütü kurmuştur. Amerika Otizm Birliği.

1980’ler

Davranış terapisi uygulanmaya başlanmıştır. Bu yıllarda şizofreni ve otizm farklı iki rahatsızlık olarak kabul edilmiştir.

1990’lı yıllarda
çocukların göz kontağı kuramadığı durumlar için terapiler uygulanmaya başlanmıştır.

Günümüz

“Otizm spektrum bozukluğu” terimi kullanılıyor ve var olan durumu anlamak ve düzeyini belirlemek için bazı değerlendirme araçları geliştirilmiştir. Uygulamalı davranış analizi ve psikolojik tedaviler uygulanıyor.

 

Bugün Otizm

Otizmli çocuklar için bugün halen anlaşılmayan noktalar olmasına rağmen eskisine göre çok daha fazla anlaşılmıştır artık bir çok çocuk hem devlet yardımıyla hem kendi imkanlarıyla rahatlıkla eğitim alabilmektedir.

 

Otizmin görülme sıklığı : 68’te 1

Bir çocuğu otizmliyken yeni çocuğun otizmli olma ihtimali % 2 -18%

Son yıllardaki otizmde görülen artış(2002-2010):% 120

 

 

İlk Otizmli Birey Şimdi 82 Yaşında!

Sen ne düşünüyorsun?

%d blogcu bunu beğendi: