Silikon Vadisi Yöneticilerinin Çocuklarını Teknolojisiz Okula Gönderiyor

21.yy da çocuklar teknoloji ile doğuyor ve büyüyorlar. Bizler teknoloji ile doğmadık belli bir yaşa geldikten sonra üniversitede veya iş hayatında teknolojiyle tanıştık.

Çocukların ve hatta küçük bebekleri telefondan fotoğraf çekmesine video açmasına veya oyun oynamasına çok şaşırıyoruz ve mutlu oluyoruz. Bir çok anne baba çocuğunun bunu yapabildiği için çok zeki olduğunu söylüyor ve bununla gerçekten gurur duyuyor.

Çocukların erken dönemde bu teknolojik aletlerle çok fazla vakit geirmesinin ne gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkardı hakkında pek çok haber ve araştırma yayınlandı. Ancak tüm bunlara rağmen çocuğunun elinden tableti ve telofonu düşürmeyen bir çok aile var. Zaman zaman ağladığında susması için zaman zaman da aileler başından savmak için çocuklarını bu canavara emanet ediyorlar. Çocuklarının elinden bunları almak geri dursun hediye olarak onlara tablet almayı düşünen bir çok ebeveyn mevcut.

Teknolojinin T si bile yok
New York Times’ta yayınlanan ve önemli tartışmalara sebep olan bir makale, zeka ve teknoloji kullanımı arasındaki ilişkiyi çok güzel bir şekilde açıkladı. Dünyada bir çok ülke ve aynı zamanda ülkemiz sınıfları olabildiğince teknolojik aletle boğmaya devam ediyor. Dünyada böyle bir yönelim varken dünyaya yön veren teknoloji şirketleri, Silikon Vadisi’nin göbeğinde E-Bay, Google, Apple, Yahoo ve Hewlett-Packard gibi devlerinin çocuklarını göndermeyi tercih ettikleri bir okul, kendini teknolojiden dışında tutuyor. Bu okul, Waldorf School of the Peninsula.

Bu okulda teknolojinin T si bile yok. Bilgisayar ve akıllı tahtalar yerine eski kara tahtalar tozlu tebeşirler, kağıt ve kalem var. Öğrenciler bu okulda örgü örme dikiş öğreniyor çamurla oynuyor bolca oyun oynuyor.

El becerisinin zekaya katkısı
Google’ın bir üst düzey iletişim bölümü çalışanı olan Alan Eagle, New York Times’a yaptığı açıklamada “App uygulamasının ya da iPad’in çocuğuma okumayı ya da matematiği daha iyi öğreteceği fikri çok komik” diyor. 5.sınıfa giden kızı henüz Google kullanmayı bilmiyor. Bunun yerine kızı, sınıfındaki diğer çocuklar gibi dikiş becerilerini güçlendirmeye çalışıyor.
Bu okuldaki öğrencilerin hedefleri bir gün kendi çoraplarını dikebilmek. Bu eğitim sistemine göre problem çözme ve matematik becerilerini etkileyen becerilerin başında el becerileri, atlama, zıplama,tırmanma gibi beceriler geliyor. Bu beceriler 7 yaşından sonra zekaya dönüşüyor.

Teknoloji becerisini kullanabilmeyi çok çok müthiş bir şey olarak algılayan günümüz anne babalarına cevabı ise  Alan Eagle veriyor: ‘’Teknolojiyi kullanmayı öğrenmek, dişleri fırçalamayı öğrenmek kadar kolay. Google’da ve diğer her yerde, teknolojiyi, zekası en düşük insanın bile rahatlıkla kullanabileceği kadar basit hale getiriyoruz. Çocuklarımız büyüdüğünde teknolojiyi kullanmayı becerememeleri gibi bir şey söz konusu bile olamaz” diyor.

Sen ne düşünüyorsun?

%d blogcu bunu beğendi: