Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yolları
Sınav kaygısını; sınava girmeden önce öğrenilen bilgilerin çalışılan ve kazanılan becerilerin sınav sırasında doğru ve etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan buna bağlı olarak sınav sonucunu olumsuz olarak etkileyen, sınav başarısının düşmesine neden olan, çok fazla endişe kaygı ve korku olarak tanımlayabiliriz
Her insan günlük hayatında çeşitli durumlarda kaygı, korku ve endişeye kapılabilir. Yetişkin insanlar bu kaygı ve korku durumuyla başa çıkabiliyorken genç yaştaki bireyler bu kaygı durumu olduğu zamanlar çok zor başa çıkabildikleri ve bazı psikolojik sıkıntılar geçirdikleri dönem oluyor.
Gençlerdeki en çok sıkıntılı durum ise daha 14-15 yaşından itibaren girdikleri sınavlar ve hem aile hem de toplumsal olarak üzerlerinde büyük bir baskı olması.
Sınav kaygısının bazı belirtileri vardır bunları iki grupta ele almak mümkün.
1-Zihinsel belirtiler
- Düşünceleri toparlayamama,
- Unutkanlık,
- Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü,
- Düşünceleri düzenleyememe
2-Fiziksel belirtiler,
- Çarpıntı
- Ellerde titreme ve terleme,
- Ateş basması,
- Mide bulantısı,
- Baş dönmesi, bayılma
Sınav kaygısı günümüzde çok daha küçük yaşlarda bile görülebilmektedir. Eğer sizin çocuğunuzda bu belirtileri gösteriyorsa bu konuda ona destek olmak zorundasınız. Bu desteğin temelinde çocuğunuza sınavın sağlıktan önemli olmadığını ona kıymet verdiğinizi hissettirmeniz gerekmektedir.
Sınav kaygısı ile başa nasıl çıkılır. Sınavdan önce ve sınavdan sonra olarak ele almak mümkün.
1-SINAVDAN ÖNCE
- Sınav kaygısının temelinde bilgi eksikliği ve kendine güvenmeme yatıyor olabilir, bunun için bu bilgi eksikliğini kapatıp, özgüvenini yüksek tutmalıyız.
- Sınav günü yaklaştığında çok yoğun bir ders çalıştırma programına girmek kaygı düzeyini artırır. Bunun için çok öncesinden planlı bir şekilde çalışmakta fayda var.
- Sınavla bir ölüm kalım mücadelesi değildir. Bundan sonraki hayatında yine yeni sınavlar olacaktır. Bir sınavı çok devleştirmeden sadece önemli olduğunu bilmesi yeterli.
- Hayattaki değeri sınavdan aldığı sonuçla alakası yoktur. Aynı zamanda o bir kardeş, yeğen, abi ve annesinin babasının çok sevdiği bir çocuğu. Sınavdan kötü alsa dahi herkes onu önceden sevdiği gibi sevecek önceden kıymet verdiği gibi kıymet verecek.
- Sınavla ilgili olumsuz düşünceleri yok edin. Özgüveni yüksek olsun. Yapamayacağını çok zor olacağını düşünmesine müsaade etmeyin. Aksine sınavın kolay olacağını yapabileceğine inandırın. Unutmayın inanmak başarmanın yarısıdır.
2-SINAV SIRASINDA YAPILABİLECEKLER
- Vücudunuzu rahatların. Su için hafif egzersiz yapıp zihninizi boşaltıp sadece sınava odaklanın.
- Alnınızdan başlayarak kafanıza masaj yapıp vücudunuzu rahatlatın.
- Zor bir soru olsa dahi moralinizi bozmayın. Yapabilirsiniz.
- Kırılgan olmayın güçlü olun. Sınavın bir bölümü istediğiniz gibi geçmeyebilir. Diğer bölümlerine odaklanın.
- Sınav zorsa herkese zor sadece size değil
DERS TEKRARI NASIL YAPILIR? DERS TEKRARININ ÖNEMİ NEDİR?
Geri bildirim: 7 Adımda Ders Çalışmaya Odaklanma - EĞİTİMM