Uygulamalı Davranış Analizi(UDA/ABA) Nedir?

Verimli ve sonuca yönelik otizm sağaltım süreçlerinin en başında Uygulamalı Davranış Analizi (ABA) gelir.

Uygulamalı Davranış Analizi Nedir?

Uygulamalı davranış analizi (UDA)bir davranış değiştirme programıdır. Bireyi dikkatli gözlemleyip etrafınfındakilerle görüştükten sonra hedef davranış belirlenir. Bireyi çok iyi gözlemleyerek bu belirleme işlemi yapışır. İlerleyen günlerde bu davranış değiştirme programının nasıl uygulandığı ile ilgili makale yayınlayacağız sayfamızı takip ederek bu yazıya ulaşabilirsiniz.
Bir davranışı ortaya çıkaran ve bunun artmasına veya azalmasına etki eden çevresel unsurlar vardır. UDA bu davranışı gözlemleyip kayıt tuttuktan sonra çevresel unsurları inceleyerek bu davranışa nasıl etki ettiğine bakar. Daha sonra davranışı ortaya çıkaran sebepler ortadan kaldırılarak davranışın gerçekleşmesi engellenir. Davranış ortaya çıktıktan sonra davranış pekiştiriliyorsa yani davranışta bir artış gözlemleniyorsa bu demek oluyor ki bu davranışı pekiştiren ve ödüllendiren bir şey var. UDA bunların tümünü kullanarak bu davranışı değiştirmeye çalışan bir yöntemdir.

Uygulamalı Davranış Analizinin Önemli Noktaları

1- Uygulamalı Olmalı: Uygulamalı davranış analizi, gerçekleştirilen davranışın problem davranış olup olmadığına bakar. Bir insanın su içme davranışı uygulamalı davranış analizinin ilgi alanına girmez. Ancak bunun bir problem davranış olması için çok su içmesi veya hiç su içmemesi gibi bir problem olması gerekir.
2- Davranışsal Olmalı: UDA bir davranış değiştirme yöntemidir. İlgilendiği şey davranışsal olmalı ve gözlemlenebilmeli.
3- Kullanılabilir Olmalı: Yapılan çalışmanın açıklaması ve yöntemleri çok açık ve detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Bunun sebebi ise daha sonra bu araştırmayı devam ettirmek isteyen birisi veya yeni benzer konu üzerinde çalışma yapmak isteyen bir araştırmacı hata yapmadan sizin çalışmanızı uygulayıp değerlendirebilmeli
4- Kavramsal Olmalı: UDA uygulanırken kullanılan metotlar davranışsal prensiplere uygun olmalı.
5- Kesin ve Etkili Olmalı: Varılan sonuç kesin değilse ve yeterince etkili oluşturmuyorsa başarısız olduğunuz anlamına gelir.
6- Genellenebilir Olmalı: Kullanılan metotlar çok daha değişik çevrelerde de işe yaramalı, birden çok davranış üzerinde de benzer yöntemler uygulanabilmeli.

Davranış Problemlerini Ortadan Kaldırmak için 5 İpucu

3 thoughts on “Uygulamalı Davranış Analizi(UDA/ABA) Nedir?

Sen ne düşünüyorsun?

%d blogcu bunu beğendi: